بانوان نمونه در نگاه وحى(2) ؛ بانوان اسوه

پدیدآورحسین غفاری

تاریخ انتشار1388/11/21

منبع مقاله

share 1019 بازدید
بانوان نمونه در نگاه وحى(2) ؛ بانوان اسوه

حسين غفارى
كارسازى و يارى‏رسانى

روابط اجتماعى و چگونگى پيوند ميان اعضاى امت اسلامى، از موضوعاتى است كه مورد توجه ويژه قرآن كريم قرار گرفته و در آيات متعددى به بحث در اين باره پرداخته است، از اين‏رو مبانى و اصولى به بشر ارائه كرده است كه برخى از آن مبانى از اهداف رسالت پيامبران به شمار مى‏آيد. «عدالت و احسان‏» و «اخوت و برادرى‏» دو نمونه اين اصول‏اند.
از اين مبانى مى‏توان اصل «ولايت‏» يا «كارسازى و يارى‏رسانى‏» را نيز نام برد، كه خداوند رعايتش را از ويژگيهاى زنان و مردان نمونه برشمرده است. آنجا كه مى‏فرمايد: «و المؤمنون و المؤمنات بعضهم اولياء بعض‏» مردان و زنان مؤمن كارسازان و ياوران همديگرند.
براى فهم بهتر معنا و پيام آيه شريفه يادآورى اين نكته ضرورى است كه: برخى از مترجمان معاصر واژه «اولياء»، را به غلط، دوستداران ترجمه كرده‏اند در حالى كه «اولياء» از ماده «ولايت‏» به كسر «واو» به معناى يارى‏رسانى است و يا از ريشه «ولايت‏» به فتح «واو» به معناى سرپرستى و كارسازى است. ازاين رو مفسران ژرف‏انديش - از شيعه و سنى - واژه «اولياء» را در آيه شريفه به معناى «كارسازان‏» يا «ياوران‏» تفسير كرده‏اند. كارسازى چنان فراگير است كه، حضور در عرصه كارزار و جهاد را نيز شامل خواهد بود. همان‏گونه كه; زنان مسلمان صدر اسلام در صحنه جنگ حضور مى‏يافتند يا در پشت جبهه‏ها به يارى رزمندگان شتافته، براى حمل مجروحان، مداواى آنان و تهيه غذا، سلاح و ديگر نيازهاى جهادگران مى‏كوشيدند; تا آنجا كه برخى در زمره شهداى اسلام قرار گرفتند.
مرحوم طبرسى در كتاب شريف «مجمع‏البيان‏» از حضور نظامى زنان صدر اسلام چنين ياد مى‏كند: «مردان و زنان مؤمن، ياور يكديگر بودند كه به يارى هم مى‏پرداختند تا جايى كه; زنان تمامى وسايل سفر جنگ را براى همسرانشان فراهم مى‏كردند و در غياب آنان، به حفاظت از منافعشان مى‏پرداختند و همگى (مردان و زنان) چون «يدى واحد» عليه دشمنان بودند.»

آزاديخواهى و عدالت‏طلبى

يكى از زنان نمونه كه مورد توجه قرآن كريم قرار گرفته، همسر با ايمان و شجاع فرعون است كه خداوند از او به عنوان الگويى مثال‏زدنى براى زنان و بلكه براى تمامى انسانها ياد كرده و او را چنين ستوده است: «و ضرب الله مثلا للذين امنوا امرات فرعون اذ قالت رب ابن لى عندك بيتا فى الجنة و نجنى من فرعون و عمله و نجنى من القوم الظالمين‏» و خدا براى كسانى كه ايمان آورده‏اند، زن فرعون را مثل آورده است: آنگاه كه گفت: پروردگارا، در بهشت‏براى من و در نزد خويش خانه‏اى بساز و مرا از (شر) فرعون و كردار او، و ستمكاران رها ساز.
بر اساس اين آيه شريفه، همسر فرعون، در آرزوى جامعه‏اى متعادل و به دور از ظلم بوده، رهايى از محيط آلوده به ستم و حكومت مبتنى بر ظلم را، مطلوب خود مى‏دانست.
بنابراين، زن شايسته در نگاه وحى، فردى انقلابى، ظلم‏ستيز و بيزار از جامعه آلوده به ستم و حكومت مبتنى بر ظلم است. و در جستجوى جامعه مبتنى بر عدالت‏بر خواهد آمد.

پرداخت زكات

هفتمين مورد از ويژگيهاى زن نمونه، پرداخت زكات و اداى فريضه مالى است. اين فريضه در حقيقت انتقال بخشى از امكانات توانمندان به تهيدستان و تامين نيازهاى جامعه است. در قرآن كريم از اين فريضه چنين ياد شده است: «و المؤمنون و المؤمنات بعضهم اولياء بعض يامرون بالمعروف و ينهون عن المنكر و يقيمون الصلاة و يؤتون الزكوة‏» مردان و زنان مؤمن كارسازان و ياوران همديگرند، كه، امر به معروف و نهى از منكر مى‏كنند، نماز بر پا مى‏دارند و زكات مى‏پردازند.
بنابراين زن آرمانى در قرآن كسى است كه به فريضه اقتصاديش نيز عمل كند و قسمتى از اموالش را به عنوان واجب مالى پرداخت نمايد.

انفاق و پرداخت صدقه

بانوى نمونه در نگاه وحى، در برابر فقر و نيازمنديهاى جامعه نه تنها بى‏تفاوت نيست، بلكه علاوه بر پرداخت زكات، خمس و ديگر واجبات مالى، بخشى از اموال و درآمدهايش را به فقرزدايى از جامعه و تامين نيازهاى عمومى اختصاص مى‏دهد. بگونه‏اى كه اين عمل به صورت بخشى از برنامه زندگى او در مى‏آيد. از اين‏رو خداوند متعال از آنان با عنوان «صدقه‏پردازان‏» و «وام‏دهندگان به خدا» ياد كرده، مى‏فرمايد: «ان المصدقين و المصدقات و اقرضوا الله قرضا حسنا يضاعف لهم و لهم اجر كريم‏». بى‏گمان مردان و زنان‏صدقه‏دهنده و آنان كه به خدا وام دادند «وامى نيكو»، به آنان دو چندان، افزون، داده شود و ايشان فزونى گرانمايه دارند.
تعبير زيبايى كه در اين آيه شريفه به كار رفته، شايان توجه است. خداوند انفاق زنان مؤمن و انفاق‏كننده را، قرض به خدا - آن هم قرضى نيكو - تلقى كرده است كه نه تنها اصل مال از بين نمى‏رود بلكه چندين برابر آن از سوى خدا به آنان عطا مى‏شود.

ايثار

ديگران را بر خويشتن ترجيح دادن يكى ديگر از ويژگيهاى زن نمونه در قرآن است. اين خصلت، از برترين ارزشهاى انسانى به شمار مى‏آيد و همه انسانها، در طول تاريخ با تمام تفاوتها از آن به عنوان ارزشى مقدس ياد كرده‏اند. خداوند متعال بانوان نمونه را به عنوان «انسانهاى ايثارگر» ياد مى‏كند كه بخشى از اموال خود را براى رفع محروميت از جامعه انفاق مى‏كنند و آسايش ديگران را بر آسايش و راحتى خويش مقدم مى‏دارند. به موردى از ايثارگريهاى زن نمونه كه در قرآن آمده است مى‏توان اشاره كرد: «والذين تبوء و الدار و الايمن من قبلهم يحبون من هاجر اليهم و لا يجدون فى صدورهم حاجة مما اوتوا يؤثرون على انفسهم و لو كان بهم خصاصة و من يوق شح نفسه فاولئك هم المفلحون‏». و نيز كسانى كه در سراى هجرت و ايمان، مدينه، پيش از ايشان جاى گرفته‏اند - انصار كه در ديار خود ايمان آوردند -، هر كه را به سوى آنان هجرت كرده است، دوست مى‏دارند و در سينه‏هاى خويش از آنچه به آنان (مهاجران) داده شده نيازى، تنگى و حسدى، نمى‏يابند و آنان را بر خويش برمى‏گزينند. هر چند كه خود بدان‏نيازمند باشند، و هر كه از بخل خويش نگاه داشته شود ايشانند رستگاران.
مفسران در شان نزول آيه شريفه آورده‏اند: شخصى به پيامبر اسلام(ص) عرض كرد: گرسنه‏ام. پيامبر(ص) دستور داد تا از منزل غذايى براى او بياورند. اما در منزل غذايى يافت نشد. حضرت فرمود: چه كسى امشب اين مرد را ميهمان مى‏كند؟ مردى از انصار اعلام آمادگى كرد و او را به منزل خويش برد. او نيز جز مقدار اندكى غذا كه براى كودكان خود فراهم كرده بود چيزى نداشت. همان را براى ميهمان آورد. در همان حال چراغ را خاموش كرده و خود مشغول كارى شد. ميهمان از آن غذا خورد و سير شد ولى آن زن و مرد شب را گرسنه به صبح رساندند. مرد انصارى خوشحال از اينكه از مهمانشان به خوبى پذيرايى كرده‏اند، شب را گرسنه به صبح رساندند. هنگامى كه به خدمت پيامبر خدا رسيدند حضرت نگاهى به آنان كرد و تبسمى فرمود. آنگاه آيه نهم از سوره حشر را تلاوت كرد و ايثار آنان را ستود.
مرحوم طبرسى صاحب تفسير «مجمع‏البيان‏» نوشته است; آن زن و مرد انصارى كه ايثار كردند - طبق سند صحيح - فاطمه و على(عليهماالسلام) بودند.
حاصل اينكه زنان شايسته در منظر قرآن، گرسنه مى‏مانند تا ديگران سير باشند، بى‏خانمان مى‏شوند تا ديگر مردمان صاحب سر پناه شوند، به زندان مى‏روند تا مردمشان در آزادى به سر برند، سيلى مى‏خورند تا ستمگران سيلى به صورت مظلومى نزنند و تيغ دشمن را به تن مى‏خرند تا تن رنجور ضعيفان در امان ماند.

مقالات مشابه

ساره همسر ابراهیم(علیه السلام) در قرآن و روایات

نام نشریهصحیفه مبین

نام نویسندهاعظم فرجامی, فاطمه‌السادات تهامی

زنان صالح در قرآن

نام نشریهبانوان شیعه

نام نویسندهمحمدمهدی مرادی خلج

آسيه (زن فرعون)

نام نویسندهاباذر بشیرزاده, علی نبی الهی

مریم (ع) آینه دار فاطمه (س)

نام نشریهگلستان قرآن

نام نویسندهحسین شانه چی

زنان اسوه در قرآن (حضرت مریم (س))(2)

نام نشریههنر دینی

نام نویسندهحسین رحیمی

الیصابات

نام نشریهصحیفه مبین

نام نویسندهحسین رحیمی

الگو بودن حضرت مریم (س) در قرآن و انجیل

نام نشریهبانوان شیعه

نام نویسندهزهرا کاشانیها